چاپ ریسو در اصل مربوط به یک برند ژاپنی تولید کننده دستگاه های چاپ است. این دستگاه ها با نام ریسوگراف شناخته می شوند که یک چاپ تلفیقی را ارائه می دهند. به نوع چاپی که این دستگاه ارائه می دهد چاپ داپلیکیشن گفته می شود و در واقع نام اصلی این سبک چاپ همین است. اما در ایران به صورت عمومی به چاپ های به دست آمده از این دستگاه ریسو گفته می شود. دستگاه های ریسوگراف با ترکیب چند فناوری پیشرفته در ساخت دستگاه های چاپ، یک محصول کاربردی و جدید را در اختیار کاربران قرار می دهند.
با وجودی که بعد از گذشت سال ها از طراحی و تولید انحصاری این دستگاه ها توسط کمپانی ریسوگراف می گذرد و اکنون شرکت های دیگری نیز دستگاه های مشابه را تولید می کنند، اما همچنان اکثر این دستگاه های چاپ ریسو مختص همین کمپانی ژاپنی ریسوگراف هستند. اما این نوع چاپ دقیقا چیست، چطور کار می کند و چه مزیت هایی دارد، در ادامه این مطلب به آن می پردازیم.
بهره مندی از خدمات مرکز 👈 تعمیر دستگاه کپی در تهران 👉همراه با گارانتی و خدمات 24 ساعته
نحوه عملکرد چاپ ریسو
همانطور که گفته شد به صورت کلی تکنیک چاپ داپلیکیشن این دستگاه ها با دستگاه های چاپ افست تفاوت دارد. نحوه کار در این دستگاه تقریبا شبیه دستگاه های چاپ دیجیتالی است. نحوه کار آن هم به این صورت است که ابتدا تصویری که برای چاپ مد نظر است آماده شده و با استفاده از یک اسکنر، با دقت و سرعتی بالا به استنسیل که نوعی پرده است منتقل می شود. روی این پرده برخی نقاط دارای تصویر می شود و برخی دیگر فاقد تصویرند. مرکب یا جوهر از نقاط دارای تصویر عبور می کند و روی مستر چاپ می شوند.
سیستمی که اشکال، متن ها و طرح ها را از اسکنر به استنسیل منتقل می کند یک سیستم حرارتی است. در ادامه طرح و متن روی مستر روی درام کشیده شده و با چرخیدن درام، کاغذها چاپ می شوند. در برخی مدل های جدید مسترها مستقیما با اتصال به کامپیوتر ایجاد شده و مراحل بعدی چاپ طی می شود. چاپ ریسو می تواند بسته به مدل دستگاه برای چاپ متن یا چاپ عکس و ترام نیز مورد استفاده قرار بگیرد. در کل فناوری چاپ در این دستگاه ها شامل اسکن کردن، انتقال تصاویر و چاپ می شود.
چاپ های ریسوگراف چه ویژگی هایی دارند؟
دستگاه های چاپ داپلیکیشن به دلیل یک سری ویژگی ها مد نظرند و در کل آنها را با این قابلیت ها می شناسند. مهمترین آنها شامل موارد زیر می شود:
- اولین و مهمترین ویژگی چاپ ریسو ارزان بودن آن است، در نتیجه در زمان هایی که محدودیت بودجه وجود دارد این دستگاه ها بهترین گزینه هستند.
- کیفیت چاپ دستگاه ریسوگراف بالاتر از دستگاه کپی و پایین تر از چاپ افست است.
- مستر در این دستگاه ها یک بار مصرف است و بهترین گزینه برای چاپ به تعداد بالا هستند.
- این دستگاه سرعت چاپ بالایی دارد.
- امکان چاپ تک رنگ یا دو رنگ با این دستگاه ها بسته به مدل آن وجود دارد. رنگ های مورد استفاده در این دستگاه قرمز، مشکی و سورمه ای است.
- کیفیت مستر و جوهرهای مورد استفاده برای این دستگاه ها متفاوت است و می توان بسته به شرایط گزینه مناسب را انتخاب کرد.
- در اکثر دستگاه ها تنها می توان از کاغذ A4 استفاده کرد و مابقی سایزها محدودند.
- در این دستگاه ها تنها امکان چاپ یک رو وجود دارد و کیفیت در چاپ دو رو بسیار پایین است.
از چاپ داپلیکیشن برای چه مواردی استفاده می شود؟
در شرایطی که با محدودیت های بودجه، مواد مصرفی و زمان مواجه هستیم چاپ ریسوگراف می تواند جایگزین سایر شیوه های چاپ باشد. معمولا از چاپ داپلیکیشن برای موارد زیر استفاده می شود:
- در چاپ اکثر سربرگ های تجاری و اداری که معمولا در تعداد بالا نیز چاپ می شوند و ترجیحا باید با هزینه کمتری چاپ شوند از ریسوگراف استفاده می شود.
- تراکت های تبلیغاتی در تیراژ بالا نیز معمولا با چاپ ریسو تهیه می شوند.
- می توان از این تکنیک چاپ برای چاپ پاکت نامه ها نیز استفاده کرد.
- چاپ سرنسخه ها و فاکتورها که کیفیت بالای چاپ در آنها مطرح نیست می تواند با چاپ ریسو انجام شود.
- در مواردی که کیفیت بسیار بالا مطرح نیست می توان کتاب هایی با تیراژ بالا را نیز با ریسو چاپ کرد.
از مهمترین مزیت هایی که این نوع سیستم چاپ دارد، ارزان قیمت بودن آن است. می توان با انتخاب یک مستر و جوهر مناسب و مقرون به صرفه بسته به کاری که می خواهید انجام دهید، کمترین هزینه را برای چاپ های خود داشته باشید. مورد مهم بعدی در خصوص چاپ ریسو سرعت بالاست. این دستگاه می تواند در کمترین زمان ممکن تعداد بالایی برگه را چاپ کرده و تحویل دهد. به دلیل همین دو ویژگی بسیار مهم، این نوع چاپ سریع و ارزان مورد توجه بسیاری از دفاتر چاپ قرار گرفته است.
دستگاه های چاپ داپلیکیشن انواع مختلفی دارند که می توان آنها را بر اساس سایز کاغذ مورد استفاده برای چاپ دسته بندی کرد. به صورت کلی این دستگاه ها با سه سایز کاغذ A4، B4 و C4 سازگاری دارند.
این دو نوع چاپ به صورت کلی با هم تفاوت های زیادی دارند. در درجه اول بحث کیفیت مطرح می شود. در چاپ افست کیفیت چاپ به مراتب بیشتر از چاپ ریسو است. با این حال چاپ افست نمی تواند سرعت بالای چاپ داپلیکیشن را ارائه دهد. از نظر هزینه چاپ نیز، چاپ های افست بسیار بیشتر از چاپ های گرفته شده با یک دستگاه ریسوگراف است. نکته مهم دیگر در خصوص تفاوت دستگاه های افست و ریسو، بحث خرابی، عیب یابی و تعمیرات این دستگاه هاست.
به دلیل پیچیده تر بودن ساختار دستگاه های ریسوگراف نسبت به افست و بهره مندی شان از چند فناوری ترکیبی با هم قطعا عیب یابی و تعمیر دستگاه های چاپ ریسو پیچیده تر است. با وجود تمام این تفاوت ها انتخاب این که چاپ دستگاه ریسوگراف بهتر است یا چاپ افست تا حدود زیادی بسته به این دارد که کاربرد آنها برای چه زمینه ای است. اگر به دنبال کیفیت بالای چاپ باشید قطعا چاپ افست بهتر است و اگر به دنبال سرعت و قیمت پایین تر هستید باید ریسوگراف را در نظر داشته باشید.